Enklaste brödet någonsin. Jag lovar.

1 dl olivolja
5 dl fingervarmt vatten
1,5 tsk salt
50 g jäst
ca 14 dl vetemjöl (jag använder Manitouba Cream)
Smula jästen i en bunke och lös upp i vatten och olja. Överraskning!
Tillsätt salt och mjöl. Arbeta degen smidig tills du ser glutentrådarna långa och starka. För dinkelmjöl ca 20min i köksmaskin.
Jäs övertäckt 30 min.
Knåda väl och baka ut till 2 limpor, (alternativt baguetter, frallor, flätor, ja vad du nu låter din fantasi begränsa dig till)
Jäs övertäckt 40 min.
Grädda ca. 30 min i 200 grader (limpor) eller 10-15 min i 250 grader (mindre bröd)
Det här är ett basrecept som kan varieras i all oändlighet, byt ut till dinkelsikt eller mot rågsikt, byt ut hälften av mjölet mot kli eller fullkorn. Lägg i hackade nötter eller frön i degen, eller pensla och strö frön eller kryddor över innan gräddning. Här har jag pimpat mina med pumpafrön och svarta sesamfrön.