jennyaurora.blogg.se

Food & interior. And some cats.

Kaffe och oroliga magar? Nejdå. Du behöver inte välja bort det svarta guldet.

Publicerad 2014-02-05 16:31:19 i Allmänt, Mat, Tankar,


Vanligtvis tror folk att det är garvsyran i kaffe (finns också i Te) som irriterar magen. Garvsyran är egentligen inte boven i ditt kaffe, men förväxlas ofta i det här sammanhanget med klorogensyror.
Klorogensyrorna ökar saltsyraproduktionen i magen när man dricker mycket kaffe och gör magen orolig. De ger också kaffet den sträva smaken. 
För mig, som har IBS och kronisk gastrit och reflux, medför en vanlig kopp bryggkaffe eller kokkaffe att jag får halsbränna och i värsta fall hela dagen förstörd. 
Åh andra sidan, blir ju hela dagen förstörd utan en eller två koppar kaffe med migränliknande huvudvärk, iaf för  min del. 
Men hursomhelst så hittade jag lösningen och sen jag bytte kaffe har jag helt enkelt mått mycket bättre. Nu kan jag dricka kaffe igen. 
Svaret heter snabbkaffe. 
Usch, tänker ca 100% av alla som läser det, men sanningen är att det finns snabbkaffe och så finns det snabbkaffe. Köper du billigast möjliga för att ta med på husvagnssemestern och det är din erfarenhet av snabbkaffe, tro sjutton att du tänker "usch vilket snusk". 
Personligen köper jag Nescafé Lyx, det finns "Mild och rund" och "Kraftig och fyllig" och så en lyxigare variant som är ny och just kommit som ger ett supergott skummande kaffe, som kaffe crema! Det är min personliga favorit, men det är mer när jag vill lyxa. 
Snabbkaffe-tipset är testat av flera andra med magsår på tips från mig, och de tycker att det funkar toppen!

Kommentarer

Postat av: LillMojjan

Publicerad 2014-02-07 20:12:22

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tannin

Postat av: Anonym

Publicerad 2014-02-07 21:39:21

"Kaffe innehåller garvsyra. Garvsyra är dock inte den syra som dominerar i kaffe utan det är klorogensyra. Kaffe är en "sur" produkt. Det finns flera organiska syror i kaffet, men vid hårdare rostning såsom i espresso så bryts en del syror ner och kaffet blir därmed mindre "surt" - kaffets pH blir högre. Den bittra smaken i kaffe kommer främst från klorogensyror. Den bittra smaken i te kommer istället från pH-neutrala tanniner, flavonoider i tebladen. Det är dessa som ökar produktionen av saltsyra i magen, därav missförståndet att det skulle röra sig om garvsyra i te, som orsakar den ökade saltsyraproduktionen."

Det är inte garvsyran i kaffet som är försvinnande liten och egentligen bara en kemisk sammansättning liknande tannin, som finns i kaffe som orsakar problem i magen. Det står på samma länk :)
Uttryckte mig kanske klumpigt, men garvsyran i kaffet spelar ingen roll - det är andra syror som man får ont i magen av.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jenny Aurora

En galen kattkvinna som inte vill bli vuxen och vägrar att äta enligt en diet. Jag äter för att må bra och för att miljön och naturen ska må bra.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela